Geur

Bergamot heeft een zoete, citrusachtige geur. Het is een kruising tussen een limoen en sinaasappel. Bergamot etherische olie wordt verkregen uit de schil van de bergamot.

De geur zet je in bij slapeloosheid en stressgerelateerde klachten. De geur heeft een uitgesproken positief effect op je mentale gemoedstoestand.

Achtergrond

In het zuidelijkste deel van het Italiaanse schiereiland Locri is 95% van de wereldwijde bergamotproductie geconcentreerd. Bergamot groeit alleen onder specifieke  klimaatomstandigheden en is daardoor lastig te kweken. Op deze plek in Italië kan zowel de opbrengst als de kwaliteit van de essentie worden geoptimaliseerd (Navarra et al. 2015).

De naam kan afstammen van het Turkse woord ‘beg-a-mudi’, wat ‘peren van de prins’ betekent. Gebaseerd op de grote gelijkenis met de bergamotpeer. Het is ook mogelijk dat de naam afkomstig is uit de stad Bergamo, waar bergamotolie voor het eerst werd verkocht (Rapisarda en Germanò, 2013). De exacte herkomst van deze citrusvrucht is niet bekend. 

Vanwege zijn bijzondere geur werd bergamot aanvankelijk door de parfumindustrie gebruikt om geparfumeerd water te produceren dat bekendstaat als ‘bergamotwater’ of ‘colognewater’. Ook wordt het gebruikt voor smaakstoffen door de voedsel- en zoetwarenindustrie en door de farmaceutische industrie om de geur van zalven en medicijnen te verbeteren. Het wordt ook gebruikt voor het maken van tandpasta, haaroliën en cosmetische producten (Maruca et al. 2017).

Bergamot etherische olie

Geneeskunde

Aan bergamotolie zijn verschillende genezende eigenschappen toegeschreven. Al in 1688 stond bergamotolie op een lijst van medicijnen die verkrijgbaar waren bij een apotheek in het kleine Duitse stadje Giessen. De eerste observaties met betrekking tot genezende eigenschappen werden gedaan door dokter Francesco Calabrò in zijn verhandeling uit 1800, waarin hij de anti-infectieuze en genezende eigenschappen ervan beschreef.

Bergamot wordt in de volksgeneeskunde op grote schaal gebruikt voor de behandeling van wonden, brandwonden, spataderen, furunculose en tandpijn en als koortswerend/ontstekingsremmend middel. Antimalariamiddel, schurft, kalmerend middel, om slapeloosheid te voorkomen: de mogelijkheden zijn oneindig. Meer recent is het populair geworden als een natuurlijke behandeling voor de controle van cholesterol en triglyceriden. 

De afgelopen tien jaar is bergamot onderwerp geworden van modern wetenschappelijk onderzoek en talrijke studies.

 

Producten

Bergamot Reggio vind je terug in de producten ‘Licht’ van Grutter. Waaronder etherische olie en bodyspray.

 

 

Bron: 

Sabrina Adorisio, Isabella Muscari, Alessandra Fierabracci, Trinh Thi Thuy, Maria Cristina Marchetti, Emira Ayroldi & Domenico Vittorio Delfino (2023) Biological effects of bergamot and its potential therapeutic use as an anti-inflammatory, antioxidant, and anticancer agent, Pharmaceutical Biology, 61:1, 639-646, DOI: 10.1080/13880209.2023.2197010

Bergamot
Bergamot
Bergamot

Gerelateerde blogs