Geur

Kardemom heeft een zoete, scherpe geur. 

Achtergrond

Kardemom is een kruidachtige plant uit de Zingiberaceae familie (gember). De zaden worden veel als specerij gebruikt. Het is een aromatisch kruid dat voornamelijk wordt verbouwd in Zuid-India, Sri Lanka, Zuidoost-Azië, Guatemala, de kust van Malabar en Ceylon. Het heeft een gevestigde culinaire waarde en wordt gebruikt in een breed scala aan snoep en zoetwaren. 

Kardemom
Kardemom besjes
Kardemom bes

Toepassing

Kardemom heeft verschillende farmacologische eigenschappen, zoals ontstekingsremmende, pijnstillende, anti-oxiderende en antimicrobiële effecten. Het is een rijke bron die door aromatherapeuten wordt gebruikt om verschillende kwalen te behandelen en spanning te verlichten. Het bevat een unieke combinatie van terpenen, esters, flavonoïden en andere verbindingen. In traditionele geneeskunde wordt het gebruikt bij acute ademhalingsstoornissen, maagklachten, slechte adem, keelpijn, verkoudheid, koorts, bronchitis, galblaasproblemen, winderigheid en koliek. Het werkt slijmoplossend om de ademhalingswegen vrij te maken. 

Producten

Kardemom vind je terug in de producten ‘Zee’ van Grutter, waaronder etherische olie en body spray.

 

Bronnen: PHCOG REV.: Plant Review Phyto-pharmacology of Elettaria cardamomum Sivakami Dhulap*, Anita. M, R.R.Hirwani SupplPlant Review-E[1].Cardomomum (csirexplorations.com)

Cardamom (Elettaria cardamomum) and Its Active Constituent, I,8-cineole | Cardamom (Elettaria cardamomum) and Its Active Constituent, I,8-cineole | Molecular Targets and Therapeutic Uses of Spices (worldscientific.com)

 

 

Gerelateerde blogs