Geur

Perubalsem is een aromatische vloeistof, afkomstig van de schors van de Myroxolon-balsemboom. De kenmerkende geur is verwant aan vanille en kaneel. Het bevat ook essentiële olie die vergelijkbaar is met die in de schil van citrusvruchten.

Toepassing

Vroeger werd perubalsem veel gebruikt in zalven voor wonden, aambeien, winterhanden en -voeten, en voor brandwonden. Ook wordt het gebruikt als geurstof in cosmetica, zoals zeep, haarlotions, lippenstift, scheerlotions, tandpasta en aftershave.

Ooit werd het intern gebruikt voor de behandeling van ademhalingsstoornissen, amenorroe, diarree, reuma en gonorroe. Momenteel is alleen extern gebruik beperkt en niet langer dan een week aanbevolen als antiseptisch middel, kwetsuur- en parasitaire behandeling, en in zetpillen tegen aambeien en anale jeuk.

Allergie

Perubalsem wordt vaak gezien als een indicator voor parfumallergie. De voornaamste componenten zijn benzoëzuur en kaneelzuur. Heb je een reactie op een van deze componenten dan raden we het gebruik van de producten ‘Licht’ af.

Producten

Perubalsem vind je terug in de producten ‘Licht’ van Grutter, waaronder etherische olie en body spray.

Bronnen:

https://www.huidarts.com/

Zitterl-Eglseer, K., et al. “Dermatological compatibility of different Peru balsams (Myroxylon balsamum Harms) and their main compounds nerolidol and benzyl benzoate in dogs evaluated by means of patch testing.” Wiener Tierärztliche Monatsschrift 99.3/4 (2012): 101-108.WTM_03-04-2012.pdf (ssi.at)

 

 

Gerelateerde blogs