Geur

Spikenard wordt ook wel Nardus genoemd. Nardus heeft een typische zware geur, houtig, licht zoet en aromatisch. Het wordt veel gebruikt in de parfumindustrie. Het wordt beschouwd als het beste ingrediënt voor de productie van traditionele en hoogwaardige wierook.

Achtergrond

Nardus is een geneeskrachtig alpenkruid. Het is een monotypische soort van de Valerianaceae familie. Deze soort komt voor in subalpiene en apliene bosgebieden in het noordwesten van de Himalaya. In de winter laat het alle bladeren vallen, om vervolgens als de sneeuw is gesmolten weer te ontkiemen. Het wordt vooral aangetroffen in steile gebieden die vochtig en rotsachtig zijn. Op stenen of grove, zandige leemgrond. 

Toepassing

Het gebruik werd voor het eerst gepubliceerd in de 16e eeuw. Het zou zeer effectief zijn bij het verlichten van pijn en het behandelen van een gezwollen borstkas. In heilige heiligdommen wordt het als wierook gebruikt. Het levert fijne etherische olie op, nardusolie, die effectief is bij de behandeling van melaatse wonden. In de Unani en Ayurvedische geneeskunde wordt het gewaardeerd vanwege zijn krampstillende eigenschappen die nuttig zijn bij de behandeling van hartkloppingen en constipatie. Ook helpt het de menstruatie en spijsvertering te reguleren. Nardus wordt gebruikt om hersenen te versterken en als haar en harttonicum. Slapeloosheid, astma, angst, koorts, hoge bloeddruk en andere gezondheidsproblemen. In Amchis wordt het gebruikt bij epilepsie, wonden, hoest, verkoudheid en een hoge bloeddruk. 

Zo zijn er tal van voorbeelden waar het voor wordt ingezet. Recentelijk wordt ook gezegd dat het helpt om het geheugen te verbeteren. 

Producten

Spikenard vind je terug in de producten ‘Zee’ van Grutter, waaronder etherische olie en body spray.

 

Bronnen: Kamini, Ravinder Raina; Review of Nardostachys grandiflora: An Important Endangered Medicinal and Aromatic Plant of Western Himalaya. Forest Products Journal 1 January 2013; 63 (1-2): 67–71. doi: https://doi.org/10.13073/FPJ-D-12-00092

Gerelateerde blogs