Geur

Wierook is een zwaardere geur, zoet en houtachtig. Het heeft een licht frisse ondertoon, zoals citrus.

Achtergrond

De hars van Boswellia-soorten wordt al sinds mensenheugenis gebruikt als wierook bij religieuze en culturele ceremonies en in medicijnen. Boswellia serrata (Salai/Salai guggul), is een middelgrote tot grote vertakte boom van de familie Burseraceae (geslacht Boswellia). Je vindt de boom in droge bergachtige streken van India, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. 

Oleogomhars wordt uit de incisie in de stam van de boom getapt en vervolgens opgeslagen in een speciaal gemaakte bamboemand om het oliegehalte te verwijderen en de hars te laten stollen. 

Na verwerking wordt de gomhars vervolgens gesorteerd op smaak, kleur, vorm en grootte. In India zijn de staten Andhra Pradesh, Gujarat, Madhya Pradesh, Jharkhand en Chhattisgarh de belangrijkste bron van Boswellia serrata. Regionaal is het ook bekend onder verschillende namen. De oleogomharsen bevatten 30-60% hars, 5-10% etherische oliën, die oplosbaar zijn in organische oplosmiddelen, en de rest bestaat uit polysachariden (koolhydraten). 

Wierook heilig
wierook boom
wierook thuis

Toepassing

Gomharsextracten van Boswellia serrata worden traditioneel al eeuwenlang in de volksgeneeskunde gebruikt om verschillende chronische ontstekingsziekten te behandelen. 

In verschillende bronnen vind je de beschrijving van de werking bij reumatische en artritis klachten. In vroegere tijden werd het ingezet bij onder andere diarree, huid- en bloedziekten, hart- en vaatziekten, keelpijn, bronchitis, astma, haaruitval, menstruatieklachten, stimulatie van de lever en nog veel meer. 

Moderne geneeskunde en farmacologie wijzen onder andere op het gebruik als anti-artritisch, ontstekingsremmend en als pijnstillend. Antibacterieel, anti depressiva, en samentrekkend middel. Voor het verminderen van angst/ kalmerend middel en voor het verzachten van het zenuwstelsel en wondgenezing. 

Producten

Wierook vind je terug in de producten ‘Zee’ van Grutter, waaronder etherische olie en body spray.

 

Bronnen:

 

Siddiqui MZ. Boswellia serrata, a potential antiinflammatory agent: an overview. Indian J Pharm Sci. 2011 May;73(3):255-61. doi: 10.4103/0250-474X.93507. PMID: 22457547; PMCID: PMC3309643.

 

Clinical Aromatherapy | Crossref DOI link: https://doi.org/10.1016/j.cnur.2020.06.015 | Published rint: 2020-12 Clinical Aromatherapy – Nursing Clinics (theclinics.com)

 

 

Gerelateerde blogs